fbpx

Отправете запитване за интериорен дизайн

Обадете се още сега или попълнете формата ни за безплатна предварителна консултация.

0878 908 801

Околовръстен път 42, офис сграда Butterfly

Top

Петте задължителни съставки на добрия интериор

На всички ни е добре известно, че вкусното ястие е станало такова, защото е съставено от качествени продукти, вложени по определена последователност и подправени с подходящи вкусове. Колкото и да ни се иска да предложим по-оригинално сравнение, тази класика си остава актуална, когато трябва да обясним, че постигането на хармонична цялост е съвкупност от селектирани елементи и подредени процеси. И да- разбира се, добрият и интериор е комплекс от никак не малко детайли, които са истинско предизвикателство да бъдат свързани така, че от крайния резултат да не ви се иска да си затворите очите.

Класифицираме следващите точки като абсолютно задължителни за спазване, при обзавеждането на интериорни пространства от всякакъв тип.

Функционално разпределение

Първо по ред и важност условие за добър интериорен проект е правилното функционално разпределение. Независимо отпредназначението на пространството,то трябва да бъде аранжирано така, че да може да функционира…и то удобно. Определят се зоните, които трябва да се обособят в помещението и следва разполагането им по най-подходящия и удобен за експлоатация начин. Съвременната аранжировка на всекидневна, например, съдържа фунционалните зони на кухня, трапезария и зона за почивка. Между тях трябва да се осигури свободно преминаване. Зоната в която приготвяме храната е добре да бъде в съседство до тази на сервирането и. Ако пространството позволява трапезарията да е между кухнята и зоната за почивка, сме в златната среда. Разбира се, има помещения с неправилна форма и много особености, но затова ни има и нас!

 

Качествени материали

 След като сме определили местата на основните групи мебели е време да изберем подходящите материали. Всеки от нас има определена нагласа, изисквания или предпочитания към цветове и материи. Но първо трябва да изходим от това как ще се използва даденият елемент на интериора, за да изберем най-устойчивият за това материал. Или обяснено елементарно- ако помещението се предполага да е изложено на влага или риск от разливане на течности, е по-добре подовата настилка да бъде влагоустойчива (фаянс, теракот, гранитогрес) вместо естествен паркет.

 

Хармонично съчетание

За да получим резултат, който гали сетивата, е нужно всички материли да хармонизират по между си и да си кореспондират. И това разбира се, не означава, че трябва да изберем всичко в една гама и сходни цветове. Вместо да гадаем дали този нюанс на сивото на завесата ще стои добре на цвета на пода и стените, е добре да наложим предварително парченца мостри от тях. Това е най-лесния и винаги работещ вариант да проверим дали ще получим хармонично съчетание или материалите се взаимоизключват. Т.е. в тази точка ключовите моменто са подходящ вид на материала и точният му нюанс и тектура.

Точка номер три заслужава дори отделна тема. Отбелязваме я в thinks to do и я обявяваме – Осветление!  Основно, емоционално, насочено, подчертващо…да има много видове. Естествено най-важно е да осигурим над необходимия минимум осветеност за съответното помещение. Има дори онлайн калкулатори, които на база на площта, показват колко светлинни източника с каква мощност са ни необходими. Насоченото осветление (над масата за хранене, над кухненският плот) има и подчертаваща зоните функция, но е и спомагателна на основното осветление, там където имаме нужда от съсредоточаване в една зона на допълнително светлина. Особено силно въздеиствие върху визията на инетриора оказва подчертаващото детайлите осветление – в мебелите, фигури по стени, тавани и други обеми.

Най- ценното качество на всеки интериор обаче, безспорно е неговият индивидуален характер. Независимо от всякакви тенденции и правила, вашият дом трябва да отразява собствените ви представи за комфорт , уют  и естетика, да „оживее“ с вашите вещи, спомени, истории и мечти!